Met welke CMS maak je zelf een website?

eigen website

Met de komst van verschillende CMS platformen sinds 2003 veranderde er veel in het webbouwers landschap. CMS platformen als WordPress (2003), Joomla! (2005) en Wix (2006) begonnen langzamerhand met het ontwikkelen en ook aanbieden van ‘simpele’ kant-en-klare sjablonen aan mensen zonder codeer ervaring. Hierdoor werd het mogelijk zelf een website te bouwen zonder dat er enige kennis van HTML, Javascript en andere programmeertalen nodig was. CMS, ofwel content management system, heeft het bouwen en beheren van een functionele website dan ook een stuk gemakkelijker gemaakt. 

CMS platformen 

Het CMS-platformen tijdperk is dan misschien wel begonnen met onder andere WordPress,  Joomla! en Wix; tegenwoordig zijn hier talloze platformen bijgekomen. Omdat je momenteel overspoelt wordt met de vele CMS platformen, snappen we dat het wellicht lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien. Bij het kiezen van een CMS platform is het handig om op een aantal dingen te letten waaronder de gebruiksvriendelijkheid, het aanbod van sjablonen, de mate van data overdraagbaarheid, de mate van support en uiteraard de prijs. 

Een website maken met CMS moet het proces voor jou gemakkelijk en snel laten verlopen. Hierbij is het handig een CMS te gebruiken die ook een drag & drop interface biedt. Verder is het fijn als een CMS platform genoeg keuze biedt wat betreft design sjablonen. Het beste is als deze sjablonen ook gemakkelijk aan te passen zijn naar jouw eigen wensen. 

Tevens is het handig dat het CMS platform de gelegenheid biedt om gemakkelijk data over te dragen zodat jij deze kunt verplaatsen indien nodig. Het kan namelijk voorkomen dat je op een gegeven moment toch liever wilt switchen naar een ander CMS platform. Als laatst is het ook belangrijk dat je kijkt naar de mate van support dat een CMS platform levert. Hoewel CMS het bouwen van een website makkelijk maakt, kan het zijn dat je toch nog tegen enkele dingen aanloopt. Dan is het fijn als je ergens terecht kan met je vragen. 

Met deze functionaliteiten in ons achterhoofd, lichten wij hieronder de 5 beste CMS platformen uit. We hopen hiermee jouw keuze proces te vergemakkelijken.

1 WordPress

wordpress logo

WordPress was een van de eerste CMS platformen. Het begon als blog platform maar is inmiddels uitgegroeid tot een volledige CMS die je kunt gebruiken voor elke soort website. Dat is ook te zien in de statistieken; vandaag de dag voorziet WordPress grofweg 38% van alle websites. Daarmee is WordPress het meest populaire CMS platform ter wereld. Een reden hiervoor is dat WordPress een open source CMS is. De broncode bij Open Source is voor iedereen gratis beschikbaar. Iedereen kan en mag aanpassingen doen op en aan de software zonder (licentie) kosten te moeten betalen. 

Een ander groot voordeel van WordPress is het ruime aanbod van meer dan 7.000 verschillende gratis thema’s. Al deze thema’s zijn zo gebouwd, dat je deze gemakkelijk zelf kunt aanpassen naar jouw eigen huisstijl. Naast het ruime aanbod van thema’s, biedt WordPress ook nog de mogelijkheid jouw website te verruimen met meer dan 57.000 plugins. Tevens is WordPress goed ontworpen voor zoekmachine optimalisatie. Het is gemakkelijk om SEO-vriendelijke URLS en tags voor je posts te creëren. Je kunt dit zelf doen maar je kunt ook ook kiezen uit tal van SEO-plugins. Tenslotte maakt WordPress het mogelijk al je content te downloaden in XML formaat waardoor het gemakkelijk is je content te verplaatsen mits dit nodig is.

Loop je tegen problemen aan? Geen zorgen. WordPress heeft een grote community waar je gemakkelijk om hulp kunt vragen. Zo kun je je bij verschillende groepen aansluiten op Facebook of Slack, maar er worden ook een flink aantal WordPress Meetups georganiseerd waar je meer kunt leren over WordPress.

Houd er wel rekening mee dat dat je extra vaak beveiligingsupdates moet uitvoeren omdat de CMS software van WordPress een populair doelwit is van cyber aanvallen. 

2| Joomla!

Joomla! logo

Joomla! kwam kort na WordPress in 2005 opdraven. Met 2 miljoen actieve websites op zijn naam, is Joomla! op heden dan ook een uiterst populaire opensource CMS. Net als WordPress heeft Joomla! duizenden gratis en betaalde thema’s en extensies beschikbaar die hulp bieden bij het creëren van een websites die voldoet aan al jouw wensen. Daarnaast is het platform van Joomla! gebruiksvriendelijk, meertalig, toegankelijk, responsive en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Joomla! is dus perfect voor zowel kleine als grote websites. Naast websites, heeft Joomla! ook verschillende e-commerce extensies waardoor je ook gemakkelijk een webshop kunt bouwen. 

Joomla! heeft meer dan 70 taalpakketten beschikbaar die ervoor zorgen dat jij eenvoudig binnen één website meerdere talen toe kan passen. Als je niet tevreden bent over de vertaling, kun je deze ook overschrijven.  

Voor gebruikers die hier en daar wat hulp nodig hebben, zijn er handleidingen van de community, gratis video trainingen en een actieve wereldwijde community waar je zelf deel van kunt uitmaken. 

3| Drupal

Drupal logo

Drupal werkt iets anders dan WordPress en Joomla!. In plaats van plugins, werkt Drupal met allerlei verschillende modules. Deze modules zijn losse onderdelen van de site die vaak afhankelijk zijn van andere modules. Je hebt vaak meer dan een module nodig om een bepaalde functionaliteit te kunnen bouwen. Doordat er duizenden modules zijn en die modules bij elkaar verschillende functionaliteiten opleveren, zijn de combinaties eindeloos. Hierdoor lijkt het vaak dat een website op maat is gemaakt.  

Drupal is ideaal voor complexe websites waarbij verschillende personen toegang moeten krijgen tot verschillende content types. Het is bij Drupal namelijk mogelijk om eindeloos personen in detail toe te voegen met aangewezen rechten en rollen. Tevens is Drupal zo ontworpen dat het uitstekend is in het beheren van sites met grote hoeveelheden inhoud. Als grotere organisaties voor open source kiezen, is Drupal een goede keus. Nederlandse   websites die gebouwd zijn aan de hand van Drupal zijn onder meer rijksoverheid.nl en rtlnieuws.nl. 

Drupal biedt soortgelijke communities en support aan als WordPress en Joomla!. 

4| TYPO3

typo3 logo

TYPO3 begon als framework in 1997 maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig CMS platform met een half miljoen actieve websites. Waar je bij WordPress al gauw het overzicht van al jouw verschillende pagina’s kwijt raakt, hoef je bij TYPO3 hiervoor niet bang te zijn. In TYPO3 plaats je namelijk de pagina’s in dezelfde volgorde als ze op de website staan. Daarom wordt TYPO3 vaak gebruikt voor grote websites met veel pagina’s en/of gebruikers. 

TYPO3 heeft tevens een breed scala aan extensies waardoor veel mogelijk is en maakt integratie met andere systemen als CRM of ERP-oplossingen mogelijk. Bovendien is de hoef je bij TYPO3 minder bang te zijn voor cyber aanvallen dan bij WordPress. Over algemeen is de beveiliging bij TYPO3 beter geregeld. 

Ook TYPO3 heeft, net als de andere vier CMS platformen, een grote community waar je je bij kunt aansluiten. In Nederland is er een speciale TYPO3 community; TYPO3 gem. Daarnaast zijn er tal van specialisten die ook TYPO3-support kunnen bieden. 

De keerzijde is wel dat TYPO3 een klein aanbod aan thema’s heeft. Verder kost een website via TYPO3 meer dan bijvoorbeeld een website via WordPress omdat er meer maatwerk nodig is bij het instellen van functionaliteiten en gepersonaliseerde thema’s. 

5| Wix

wix logo

Na WordPress volgde al snel het andere CMS platform Wix. Wix is in de laatste jaren in populariteit gegroeid omdat het zeer gebruiksvriendelijke is. Aan de hand van 500 kant-en-klare thema’s, de page builder en de drag & drop interface kan je eenvoudig jouw website vormgeven. Tevens biedt Wix ook een App store waar je verschillende apps kunt downloaden en implementeren op jouw website. 

Wel moet gezegd worden dat Wix redelijk gelimiteerd is qua mogelijkheden. Als je eenmaal een thema hebt gekozen, kun je niet meer makkelijk veranderen van thema. Daarbij maakt Wix het ook niet makkelijk om data in zijn volledigheid te downloaden. Als je uiteindelijk je websites van Wix wilt verplaatsen, moet je al jouw pagina’s handmatig kopiëren en plakken. 

Ook krijg je op je website, mits je het gratis plan gebruikt, Wix-branded domeinnaam en advertenties. Bovendien kun je geen gratis e-commerce webshop opzetten via Wix. Hier moet je een speciaal betaald plan voor aanschaffen. 

Welk CMS platform kies jij?

Elk CMS platform heeft zijn eigen voor-, en nadelen. Bekijk de websites van de verschillende CMS platformen en onderzoek welk CMS platform het beste is voor jouw website. De keuze van een juiste CMS hangt af van je wensen en eisen. Houd hierbij rekening met de grootte van jouw website, de mate van gebruiksvriendelijkheid en je budget. 

Wil je jouw website toch liever laten maken door een webdeveloper of webdesign bureau? Bekijk en vergelijk op onze site dan gemakkelijk de beste bureaus in jouw buurt!