Met welke Webwinkel Software maak je zelf een webshop?

zelf webshop maken

Er zijn talloze bureaus die graag het maken van een webshop uit jouw handen willen nemen. Wil je dit toch liever zelf doen? Dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Als je weinig tot geen verstand hebt van code of programmeertaal maar wel zelf jouw webshop wilt maken, is het verstandig gebruik te maken van een webwinkel software. Deze platformen maken het over het algemeen mogelijk eenvoudig een mooie webshop te maken.

Webshop Software

Een keuze voor een webwinkel software maak je meestal voor een aantal jaar als het niet voor altijd is. Het is de bedoeling dat je vanaf de start van je webshop tevreden bent met je webwinkel software keuze. Ben je dat niet, dan moet je weer onderzoek doen naar een  andere webwinkel software en al je data overzetten. Dit proces kost veel tijd en bij sommige platformen is het niet eens mogelijk data te exporteren. Daarom is doen van onderzoek en het maken van een juiste keuze erg belangrijk. 

Door het relatief grote aanbod van webwinkel softwares, kan het wat lastig zijn om een keuze te maken. Daarom helpen we je graag een handje door hieronder vijf goede webwinkel software te benoemen. 

WooCommerce

WooCommerce is de populaire webshop plugin van het open source CMS platform WordPress. WooCommerce is, net als WordPress, een open source wat betekent dat jij volledig eigenaar bent van jouw webshop. Bij WooCommerce moet je dan ook zelf zorgen voor de hosting. Doordat WooCommerce een open source is, is alle data van jouw webshop in je eigen bezit en ben alleen jij verantwoordelijk voor het onderhouden en beveiligen van je webshop. Dit staat tegenover de grote vrijheid die je met WooCommerce hebt.

Net als dat WordPress duizenden thema’s biedt, heeft ook WooCommerce talloze kant-en-klare thema’s beschikbaar. Deze kun je uiteraard geheel aanpassen naar je eigen wensen. Ook kun je kiezen uit talloze extensies (WooCommerce plugins) die extra functionaliteiten aan jouw webshop toevoegen. Naast de vele thema’s en plugins, biedt WooCommerce ook vertalingen aan in 24 verschillende talen en ondersteunt het meerdere valuta’s voor jouw webshop.

WooCommerce is perfect voor makkelijke maar ook complexe webshops. Het is vooral aan te raden als je ook al bekend bent met WordPress en de plugins. Let wel op: je kunt WooCommerce enkel installeren als jouw website ook draait op WordPress, gezien WooCommerce een plugin is van WordPress. Hierdoor neem je ook het SEO-voordeel van WordPress mee.

Shopify

shopify logo

Shopify wordt door veel mensen bekroond als het meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke platform om een webshop op te starten. Je kiest tussen het grote aanbod van gratis en betaalde thema’s en kunt aan de hand van een eenvoudige drag en drop interface direct aan de slag. Ook kun je bij Shopify gebruik maken van allerlei geïntegreerde tools die je kunnen helpen bij het aanmaken en ook uitvoeren van je marketingcampagnes. Daarnaast beschikt Shopify over een eigen Shopify App Store. Hier vindt je een aanbod van meer dan 4.100 apps die de verkoop stimuleren en je webshop nóg beter kunnen maken.

Verder biedt Shopify een uitstekende klantenservice. Shopify ondersteunt haar klanten 24/7 via live chat, e-mail, telefoon en zelfs twitter. Er zijn ook veel handleidingen, video tutorials en online forums die je eventueel op weg kunnen helpen. Als je er dan nog steeds niet uitkomt, kun je altijd nog hulp inschakelen van een zogeheten Shopify Experts die je via Shopify kunt regelen.   

Waar je bij WooCommerce zelf moet zorgen voor de hosting van je webshop, wordt dit bij Shopify volledig uit je handen genomen. Omdat je webshop wordt gehost door Shopify kun je wel tegen een aantal beperkingen aanlopen. Je kunt bijvoorbeeld wel in de HTML code, maar je kunt enkel aanpassingen doen in de startpagina van je webshop. Daarbij komt ook dat al jouw data in beheer is van Shopify. De data van jouwe webshop kun je hierdoor niet gemakkelijk downloaden. Shopify maakt het wel mogelijk CSV bestanden te exporteren van je producten. Tegenover deze beperkingen, zorgt Shopify wel voor alle onderhoud, updates en beveiliging van je webshop. 

Lightspeed

lightspeed logo

Als je opzoek bent naar een webwinkel software waarbij je geen dure programmeurs nodig hebt en niets hoeft te installeren, ben je bij Lightspeed eCommerce aan het juiste adres. Lightspeed eCommerce, voorheen SEOshop, is een populair SaaS platform. Lightspeed eCommerce biedt het totaalpakket; het platform verzorgt de hosting, het betaalsysteem, orderbeheer, marketing en rapportagetools. Je hebt keuze uit 50 templates en meer dan 250 externe extensies waardoor je binnen 15 minuten online kunt zijn! Het is ook mogelijk je webshop zelf wat verder aan te passen in de code aan de hand van de HTML- en CSS-editor. Ook SEO technisch zit Lightspeed eCommerce goed in elkaar. Verder voorziet Lightspeed zijn gebruikers van een persoonlijke onboarding en 24/7 telefonisch support. 

Hoewel het natuurlijk een groot voordeel is dat de mogelijkheden met Lightspeed eCommerce eindeloos zijn met de diverse externe extensies, is de keerzijde hiervan wel dat het redelijk in de kosten kan oplopen. Zo biedt Lightspeed eCommerce diverse pakketten aan vanaf €49,- per maand. Daarbovenop kan je als groot bedrijf uiteindelijk tegen beperkingen aanlopen doordat Lightspeed geen open source platform is. Een voordeel daarentegen is weer dat dat Lightspeed eCommerce is te koppelen met het Lightspeed Retail systeem. Zo kun je het kassasysteem van je fysieke winkel koppelen aan je webwinkel. Op Kassazaak.nl zijn meerdere kassasystemen te vinden met omnichannel koppelingen. 

Magento

magento logo

Magento, een open source CMS, is net als alle andere webwinkel software in dit lijstje erg populair. De reden dat Magento zo populair is onder grote bedrijven is omdat zij bekend staan om de goede conversie optimalisatie en zoekmachine optimalisatie. Daarnaast is Magento zeer aanpasbaar en kun je veel (betaalde) extensies van derden gebruiken om extra functies toe te voegen. Verder is het ook mogelijk jouw webshop uiteindelijk uit te breiden naar meertalig en meerdere valuta’s. Ook niet geheel onbelangrijk; met Magento kunt jouw webshop veel producten en klanten aan. Magento ondersteunt jouw bedrijf in de groei zonder dat jouw webshop vertraagt. 

Er zitten echter nog wel een aantal kanttekeningen aan Magento. Zo kan Magento al gauw als ‘moeilijk’ voor beginners bestempeld worden. Zeker in vergelijking met WooCommerce of Shopify. Dit komt ten eerste doordat het installeren van Magento behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Magento was oorspronkelijk voor de Amerikaanse markt ontworpen waardoor je de basisinstallatie eerst nog overeen moet laten komen met de Nederlandse eisen. Dit valt op te lossen met modules maar is wel een lastige klus om zelf te doen. Hoewel beginners kunnen profiteren van hulp en tips van de forums en community rondom Magento, vereist het opzetten, configureren en bedienen van Magento enige specialistische kennis. Hiervoor kun je de betaalde Enterprise Edition inschakelen of aankloppen bij een Magento Specialist. De kosten voor Magento kunnen dan dus ook aardig oplopen. 

PrestaShop

prestashop logo

 

Met inmiddels 300.000 retailers en een opgebouwde community van meer dan 1 miljoen leden, heeft PrestaShop de laatste jaren een grote groei doorgemaakt. PrestaShop is over het algemeen eenvoudiger in gebruik dan Magento. Daarom is PrestaShop de perfecte oplossing voor ondernemers die met een laag budget zo snel mogelijk een webshop live willen hebben. Daarnaast is PrestaShop ook zeer geschikt voor internationale webshops gezien zij verschillende talen, valuta’s en belastingtarieven ondersteunen. 

Net als bij veel webwinkel softwares, heb je bij PrestaShop ook keuze uit verschillende templates die je naar eigen wens kunt personaliseren. Je hebt keuze uit ruim 2.347 kant-en-klare thema’s en 3.768 extra modules waarmee je gemakkelijk jouw website kunt uitbreiden en schalen tot een bepaalde mate. Bovendien heeft PrestaShop een grote community die je kan helpen met eventuele vraagstukken. Daarnaast bieden ze ook nog opleidingsprogramma’s aan. 

Naast deze voordelen, zijn er ook een aantal punten die als nadelig beschouwd kunnen worden. Ten eerste is PrestaShop in de kern gratis maar kan je aanlopen tegen verborgen kosten; veel plugins en toepassingen zijn namelijk niet gratis. Verder moet je zelf voor de hosting zorgen en PrestaShop zelf installeren. Dit kan best veel tijd kosten. Als laatst kan PrestaShop developers op den duur beperken. Daarom is PrestaShop voor grote bedrijven met een webshop met geavanceerde functies wellicht niet het beste platform.

Welke Webshop software kies jij?

Om de juiste keuze te maken, moet je dus goed nadenken over onder welke functie jouw webshop heeft, wat je belangrijk vindt bij het opzetten van jouw webshop en wat jouw toekomstplannen zijn. Ben je een klein bedrijf, heb je niet veel functionaliteiten nodig en wil je zo min mogelijk doen in de backend? Dan zijn wellicht Lightspeed of PrestaShop de juiste platformen voor jou. Ben je een wat groter bedrijf en vind je het niet erg om af en toe in de code te zitten? Dan zijn wellicht Magento of WooCommerce het juiste platform voor jou.

Als je er toch niet helemaal uitkomt, kan je ook nog altijd jouw webshop laten maken bij een desbetreffend webdesign bureau