Wat is webdesign?

wat is webdesign

Als je net begint met jouw bedrijf en een website nodig hebt, moet je aan veel denken waaronder je webdesign. Met webdesign wordt over het algemeen de vormgeving van een (nieuwe) website bedoeld. Toch wordt deze term steeds vaker in brede zin gebruikt, waarbij ook het ontwikkelen van een website als onderdeel van webdesign wordt gezien. Deze twee onderdelen worden echter niet altijd door dezelfde persoon uitgevoerd. Daarom wordt er nog vaak een verdeling gemaakt tussen webdesign, dat zich op het ontwerp aan de front-end richt, en webdevelopment wat zich weer op de backend, ofwel de technische ontwikkeling, richt. Webdesigners kunnen hun ontwerp geschikt maken voor het internet door HTML, CSS, JavaScript of Flash te gebruiken.

Webdesign is ten eerste erg belangrijk omdat je met je website moet opvallen. Tevens moet onder andere het design van je website ervoor zorgen dat de gewenste doelgroep aangetrokken wordt. Daarnaast kan een bedrijf de identiteit kwijt in de website door de huisstijl en kleuren hierin te verwerken. Dit zorgt vervolgens weer voor herkenning bij klanten. 

Naast het feit dat het ontwerp te maken heeft met onder andere de smaak en huisstijl van de klant, is het ook nog eens trendgevoelig. Vormgeving maar ook kleuren en lettertypes worden vaak geleid door trends. Het is dus handig als webdesigners altijd op de hoogte zijn van de trends en oog voor detail hebben.