Wat is het verschil tussen 2D en 3D animatie?

Wat is het verschil tussen 2D en 3D animatie

2D-animatie is een animatie die op een plat vlak plaatsvindt, hierbij worden personages en objecten geanimeerd in twee dimensies. Deze soort animatie kan worden gemaakt met traditionele handgetekende technieken maar ook met digitale tools zoals Adobe Flash. 

3D-animatie is een animatie die zich afspeelt in een driedimensionale omgeving. Dit type animatie bestaat uit het modelleren van objecten, personages en omgevingen met gespecialiseerde 3D software, en het animeren van deze elementen om een bewegend beeld te creëren. 3D-animatie wordt meestal gebruikt voor films, videogames en reclame. 

3D-animatie geeft over het algemeen een meer realistische en natuurlijke uitstraling doordat het gebruikt maakt van diepte en schaduwen, 2D-animatie heeft weer een meer geanimeerde stijl. Het kan bij 3D-animatie wel een stuk meer tijd en middelen kosten om te produceren dan bij 2D-animatie, dit vanwege de complexiteit van het modelleren en animeren van 3D-objecten.  

Voorbeelden 2D animatie

  • Looney Tunes: Dit is een reeks klassieke tekenfilms geproduceerd door Warner Bros. Het staat bekend om zijn iconische personages zoals Bugs Bunny, Daffy Duck en Tweety. 
  • The Simpsons: Deze populaire televisieserie is al meer dan 30 jaar op televisie en draait om de fictieve familie Simpson.  
  • Anime: Dit is een Japanse animatievorm die gebruikt maakt van anime-stijl van tekenen en is heel populair over de hele wereld. Populaire voorbeelden van anime zijn Pokémon, Naruto en Dragon Ball Z. 
  • Disney-films: De meeste van de klassieke Disney-films, zoals Sneeuwwitje, De Kleine Zeemeermin en De Leeuwenkoning, zijn gemaakt door 2D-animatietechnieken. 
  • Tom and Jerry: Dit is een populaire animatieserie met de komische capriolen van Tom, de kat en Jerry, de muis. Ook deze serie is gemaakt met behulp van 2D-technieken. 

Voorbeelden 3D animatie

  • Toy Story: Dit is de eerste volledig geanimeerde 3D-film ooit uitgebracht en geproduceerd door Pixar Animation Studios. 
  • Finding Nemo: Deze Oscar-winnende 3D-animatie is wederom geproduceerd door Pixar Animation Studios. 
  • Shrek: Dit is een populaire Amerikaanse animatiefilm, geproduceerd door DreamWorks Animation. 
  • Avatar: Deze sciencefictionfilm uit 2009 is geschreven en geregistreerd door James Cameron en geproduceerd door 20th Century Fox. De film won twee Golden Globes en drie Oscars en is de succesvolste film ooit.
  • Jurassic Park: Deze sciencefiction-avonturenfilm uit 1993, werd geproduceerd door Steven Spielberg en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Crichton. De film bevatte baanbrekende visuele effecten, waaronder 3D-animatie van dinosauriërs.