Wat is een website? 

wat is een website

Een verzameling van samenhangende webpagina’s die via het internet informatie aanbieden wordt website genoemd. Een website is pas bereikbaar en vindbaar via een netwerk als deze gehost wordt en beschikt over een domeinnaam. Ook de individuele webpagina’s hebben een eigen URL (uniform resource locator). Deze URL bestaat uit de domeinnaam en het pad op de server. Alle individuele webpagina’s vormen één geheel dankzij hyperlinks. Een hyperlink is een verwijzing van de ene webpagina (of website) naar de andere. Door de hyperlinks kan een klant gemakkelijk door de hele website heen browsen. 

Het doel van een website

Bijna elke organisatie heeft wel een website. Toch verschilt het doel van een website per organisatie. Websites van algemene instanties als de overheid zijn er met het doel men te voorzien van belangrijke informatie. Dan heb je ook nog websites met een commercieel oogpunt. Deze websites zijn voor potentiële klanten het eerste contactmoment met een onderneming. Een website moet potentiële klanten thuis laten voelen en deze overzichtelijk maar ook aantrekkelijk voor het oog maken. Zonder te veel handelingen te moeten doen, moet de klant eenvoudig kunnen vinden wat zij zoekt. Op deze manier kunnen klanten worden behouden en uiteindelijk aangezet worden tot het doen van acties. Een actie kan bijvoorbeeld het daadwerkelijk aanschaffen van het product of dienst zijn maar het kan ook het inschrijven voor een nieuwsbrief zijn. 

Hoewel het doel van een website per organisatie dus kan verschillen, zijn de twee voornaamste doelen het verstrekken van informatie of het werven van klanten.