Wat is een webshop?

wat is een webshop

Waar een website voornamelijk een informatieve functie heeft, gaat een webshop nog een stapje verder. Een webshop verkoopt producten of diensten via het internet. Dit betreft het browsen door de catalogus, toevoegen van artikelen aan het virtuele winkelwagentje en het afrekenen. Na het afrekenen, worden deze producten of diensten per post of digitaal verzonden. Hoewel je een webshop kunt koppelen aan je fysieke winkel, hoeft dit zeker niet altijd. Een webshop, mits met een juiste strategie, staat ook al voldoende op zichzelf. 

Voordelen

Een webshop is om veel redenen handig. Ten eerste zijn webshops op elk tijdstip en vanaf elke locatie bereikbaar. Een website staat 24/7 aan, waardoor klanten kunnen winkelen wanneer het hen het beste uitkomt. Tevens kunnen webshops vaak ook een breder assortiment aanbieden gezien webshops tegen minder logistieke uitdagingen aanlopen. In sommige gevallen hoeven webshops niet eens over voorraad te beschikken. Dan komt het product rechtstreeks vanuit de fabrikant. Dit scheelt weer logistieke kosten.

Onbekend karakter van het internet

Hoewel een webshop vele voordelen kent, moet er ook rekening gehouden worden met wat veel consumenten als nadeel zien. Men kan voornamelijk het onbekende karakter van het internet als nadeel zien. Maak daarom als webshop gebruik van veilige betaalmethoden die het risico van fraude en oplichting minimaal houden. Ook helpt het de consument vaak als een webshop aangesloten zit bij een keurmerk en het logo van dit keurmerk dan ook laat zien op de webshop. Dat geeft net het extra beetje vertrouwen.