Wat is HR-marketing?

HR-marketing, afgeleid van het bredere begrip marketing, richt zich specifiek op het aantrekken en behouden van talent binnen een organisatie. Het draait om het opbouwen van een positieve reputatie als werkgever, het communiceren van de unieke cultuur en waarden van de organisatie en het aantrekken van kandidaten die goed passen bij de bedrijfsdoelstellingen en de bedrijfscultuur.

De kern van HR-marketing omvat:

 • Employer Branding: Het ontwikkelen en promoten van een sterk werkgeversmerk dat potentiële werknemers aantrekt. Dit omvat het benadrukken van de bedrijfscultuur, waarden, missie en visie.
 • Talentacquisitie: Het aantrekken van geschikte kandidaten voor openstaande functies. Dit omvat het gebruik van diverse wervingskanalen en -methoden.
 • Retention (Behoud): Het behouden van bestaande werknemers door een positieve werkomgeving te creëren en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.
 • Candidate Experience: Het waarborgen van een positieve ervaring voor kandidaten gedurende het hele wervingsproces, zelfs als ze uiteindelijk niet worden aangenomen.

Waarom is HR-marketing belangrijk?

HR-marketing is cruciaal om verschillende redenen:

 • Concurrentie om talent: In een wereld waarin gekwalificeerd personeel schaars is, moeten organisaties proactief zijn in het aantrekken van de beste kandidaten. HR-marketing stelt hen in staat zich te onderscheiden van de concurrentie.
 • Veranderende verwachtingen van werknemers: Moderne werknemers hechten waarde aan meer dan alleen salaris. Ze willen werken voor organisaties die hun waarden delen en een positieve werkomgeving bieden. HR-marketing helpt organisaties om deze aspecten te benadrukken.
 • Reputatiemanagement: Een goede reputatie als werkgever kan niet alleen het aantrekken van talent vergemakkelijken, maar ook het behoud van werknemers verbeteren. Negatieve beoordelingen en ervaringen van voormalige werknemers kunnen schadelijk zijn voor het aantrekken van nieuw talent.
 • Productiviteit en bedrijfssucces: Tevreden werknemers zijn over het algemeen productiever en toegewijder aan hun werkgever. Dit kan leiden tot een groter bedrijfssucces op lange termijn.

Hoe implementeer je effectieve HR-marketing?

Om HR-marketing effectief te implementeren, kunnen organisaties de volgende stappen overwegen:

 • Identificeer en communiceer de bedrijfscultuur: Definieer de waarden en cultuur van de organisatie en communiceer deze duidelijk naar potentiële werknemers.
 • Optimaliseer de kandidaatervaring: Zorg ervoor dat het wervingsproces soepel verloopt en dat kandidaten positieve ervaringen hebben, zelfs als ze niet worden aangenomen.
 • Gebruik online en offline kanalen: Maak gebruik van sociale media, de bedrijfswebsite, carrièrepagina’s en andere kanalen om de organisatie als aantrekkelijke werkgever te promoten.
 • Betrek huidige werknemers: Laat huidige werknemers ambassadeurs worden voor het bedrijf door hen aan te moedigen positieve ervaringen te delen en deel te nemen aan het wervingsproces.
 • Evalueer en pas aan: Monitor de effectiviteit van de HR-marketingstrategie en pas deze aan op basis van feedback en resultaten.

HR-marketing is een cruciale strategie voor organisaties die willen concurreren in de moderne arbeidsmarkt. Het draait om het creëren van een aantrekkelijke werkgeversreputatie, het aantrekken van talent en het behouden van tevreden werknemers. Door HR-marketing effectief te implementeren, kunnen organisaties hun kansen vergroten om topkandidaten aan te trekken en hun bedrijfssucces te bevorderen. Bezoek HRwijzer.nl voor HR systemen en andere HR tools.