Wat is Guerrilla Marketing?

Wat is Guerrilla Marketing

Guerilla Marketing is een creatieve vorm van marketing die zich richt op het opvallend en verrassend benaderen van het publiek, in plaats van het volgen van traditionele marketingmethoden. Het doel van deze marketing is om een groot bereik te hebben met beperkte middelen. Dit kan gerealiseerd worden door het gebruik van onverwachte acties, zoals flashmobs, stunts of sociale media-uitingen. Het idee van Guerilla Marketing is om indruk te maken en aandacht te trekken door op een originele en memorabele manier aanwezig te zijn in het dagelijkse leven van mensen. 

Guerilla Marketing is een benadering van marketing die is ontstaan in de jaren 80 en is geïnspireerd door de militaire tactieken van guerrillastrijders. Het doel was om bedrijven te helpen meer impact te maken met beperkte middelen en om tussen de vele andere reclameboodschappen op te vallen op een verrassende manier. 

De term “Guerilla Marketing” werd voor het eerst in de jaren 80 gebruikt en werd beschreven als een aanpak van marketing die gericht was op creativiteit in plaats van traditionele marketingmethoden, zoals massa-advertising en direct marketing. Het is een blijvende trend in de marketingwereld, vooral met de opkomst van digitale technologie en sociale media, hierdoor kunnen bedrijven op nog meer manieren inspelen op de behoeften en verwachtingen van het publiek. 

Voorbeelden van Guerrilla Marketing

  • Stunts: verrassende evenementen of prestaties die het publiek aanspreken.
  • Ambient advertising: reclameboodschappen die op onverwachte plaatsen of manieren worden getoond, zoals op gebouwen, op straat of in openbare vervoermiddelen.
  • Graffiti of street art: het gebruik van graffiti of street art om een boodschap over te brengen op een visueel aantrekkelijke manier.
  • Virale video’s: korte video’s die gericht zijn op verspreiding via sociale media.
  • Flashmobs: groepsdansen of andere korte optredens die plotseling op een openbare plaats plaatsvinden.
  • Sociale media-uitdagingen: oproepen aan het publiek om zich aan te sluiten bij een uitdaging op sociale media.
  • Productplaatsing in films of tv-programma’s: het plaatsen van producten in films of tv-programma’s in een manier die de aandacht trekt van het publiek.
  • Samenwerking met bekende influencers: samenwerken met bekende sociale media influencers om producten of diensten onder de aandacht te brengen.