Wat zijn de beste Affiliate Netwerken van Nederland?

liora
Liora
affiliate netwerk

Steeds meer gerenommeerde bedrijven sluiten zich aan bij grote affiliate netwerken of bieden een eigen affiliate- of partnerprogramma aan. Bedrijven (adverteerders) geven relevante website-eigenaren (publishers) hiermee de mogelijkheid om de producten of diensten te promoten van het bedrijf in ruil voor een commissie. Het bedrijf bepaalt zelf wanneer er recht is op commissie, bijvoorbeeld per afgesloten lead of sale. 

Affiliate netwerken vs. Affiliate programma’s

Voordat we doorgaan met het benoemen van de beste affiliate netwerken, is het verstandig eerst het onderscheid aan te duiden tussen affiliate netwerken en programma’s. 

Bij een affiliate netwerk zitten meerdere bedrijven aangesloten. Een affiliate netwerk brengt dan ook de verschillende adverteerders en publisher samen op hun platform. Tevens houdt het affiliate netwerk bij welke leads publishers generen en verzorgen zij onder meer de facturatie en betalingen. Zodoende hoef je hier als bedrijf niet zelf meer naar om te kijken. Daarnaast is het ook fijn voor publisher om aan te melden bij een affiliate netwerk aangezien het direct mogelijk is om aan te melden bij honderden affiliate campagnes bij verschillende adverteerders binnen een platform. 

Daarentegen is het ook mogelijk dat een adverteerder ervoor kiest een eigen affiliate programma aan te bieden. Hier zit dan geen tussenpartij tussen. De adverteerder kiest ervoor om zelf verantwoordelijk te zijn voor onder andere de service, facturatie en de uitbetalingen. Een voorbeeld van zo een affiliate programma is het partnerprogramma van bol.com. Er zijn overigens meerdere affiliate software die de tracking en facturatie voor een eigen affiliate programma ondersteunen. 

Als adverteerder is het voordeel van een affiliate netwerk dat je gelijk toegang hebt tot honderden tot duizenden publishers. Daarnaast is implementatie van het affiliate programma vrij eenvoudig in te stellen en is support van het platform inbegrepen. Een nadeel van een zodanig netwerk zijn de relatief hoge kosten. Zo vragen platformen al vrij snel over de 20% van de commissie van het bedrag dat naar de publisher zou gaan. Zou bijvoorbeeld €100.000 euro zijn omgezet via publishers van TradeTracker, dan betaal je €10.000 commissie aan TradeTracker waarvan zij €7500 uitkeren aan publishers en €2500 euro zelf inhouden. Daarom wordt een eigen affiliate programma onderhouden al vrij snel interessant ten opzichte van een affiliate netwerk wanneer je hoge omzetten behaalt en de commissiekosten voor het platform te hoog worden. 

De 5 beste Affiliate netwerken

Vandaag de dag zijn er talloze affiliate netwerken waar je je als bedrijf voor kan aanmelden. Er is aanbod genoeg waardoor het al gauw lastig wordt om de juiste keuze te maken. Daarom helpen we je graag een handje door hieronder de 5 beste affiliate netwerken van Nederland op een rijtje te zetten. 

1| TradeTracker

TradeTracker logo

TradeTracker is met een database van meer dan 2.000 adverteerders, een van de grootste affiliate netwerken in Nederland. Op TradeTracker vind je programma’s van onder andere de toonaangevende adverteerders AliExpress, Disneyland Parijs en Tui.  

TradeTracker heeft software ontwikkeld waarmee de adverteerder gemakkelijk inzicht heeft in de statistieken. Bovendien is het ook mogelijk real-time rapporten op te halen. Zo kun je als adverteerder direct zien hoeveel kliks, leads en sales de publisher voor jouw bedrijf genereren. Op basis van deze informatie kan de adverteerder dan eventueel de gemaakte keuzes en campagnes bijstellen en optimaliseren. Tevens biedt TradeTracker ook Mobile Metrics aan. Mobile Metrics maakt het mogelijk om de adverteerder inzicht te geven in de statistieken rondom het aantal mensen die de app openen, aantal mensen die de app installeren en het aantal in-app transacties. Dit doen zij door cross-device touchpoints te traceren en te monitoren. 

2| Daisycon

Daisycon logo

Daisycon (opgericht in 2000) is samen met Tradetracker een van de grootste affiliate netwerken in Nederland. Daisycon staat bekend om het grote diverse aanbod van adverteerders en publisher. Daisycon heeft namelijk meer dan 30.000 actieve websites in haar netwerk en ook de programma’s lopen uiteen bij Daisycon. Zo vind je er programma’s van vliegmaatschappijen tot aan kledingmerken. 

De software van Daisycon houdt de transacties bij die door middel van affiliate zijn gegenereerd. De transacties en statistieken zijn vervolgens terug te zien in het persoonlijke account van de adverteerder. Indien je er als adverteerder toch niet helemaal uitkomt, is het mogelijk om ondersteuning te vragen aan de online specialisten van Daisycon.  

Ook voor een publisher zitten er ruime voordelen aan Daisycon. Zo profiteer je als publisher van een ruim en actueel aanbod van adverteerders (700+), hoge commissies en vaste betaaldatums. 

3| Awin 

awin logo

Awin, voorheen bekend onder de naam ‘Zanox’, is actief in 15 markten en opereert wereldwijd in meer dan 180 landen. Met zijn 211.000 publishers en 15.200+ adverteerders, biedt Awin programma’s aan die onder te verdelen zijn in de sectoren ‘financiën en verzekeringen’, ‘reizen’, ‘retail en shopping’  en ‘telecom en diensten’. 

Het platform van Awin is zo ontworpen dat het managen van de verschillende affiliate programma’s zo makkelijk mogelijk gaat. Tevens biedt Awin een breed scala aan tools en functies evenals heldere rapportages en statistieken waardoor adverteerders in een oogopslag kunnen zien wat de resultaten zijn van de aangesloten publishers. 

Een bijkomend pluspunt van Awin is dat zij nu ‘’Awin Access’’ hebben opgezet zodat ook kleinere en startende bedrijven aan de slag kunnen met performance marketing. Dit sporen zij aan door de integratie zo eenvoudig mogelijk te maken en de opstartkosten te schrappen voor de kleinere en startende adverteerder. 

4| Tradedoubler

Tradedoubler logo

Zoek je naar een internationaal gericht affiliate netwerk? Dan heb je aan TradeDoubler een goeie! Tradedoubler is met meer dan 2.000 adverteerders en 180.000 publishers actief in 81 landen. 

De expertise van Tradedoubler is het opbouwen en onderhouden van relaties met zowel de adverteerders als de publishers. Naast deze expertise, biedt Tradedoubler ook nog een aantal andere oplossingen aan. White-label partner management is hier een van. Het platform van Tradedoubler stelt de adverteerder in staat om het affiliate netwerk in eigen beheer uit te voeren. Zo behoudt de adverteerder te alle tijde de controle over zijn campagnes. Ook biedt het platform de kans aan de adverteerder om meer informatie in te winnen over de online journey van zijn klant. 

Bovendien maakt het platform gebruik van betrouwbare en accurate technologie. Hierdoor is het voor de adverteerder mogelijk om de prestaties van alle campagnes bij te houden, te meten en te analyseren. Tradedoubler maakt hiervoor gebruik van een aantal tracking en ad-servings. 

5| PayPro

PayPro logo

Last but not least; PayPro. PayPro is van origine een betaaldienstverlener maar biedt ook andere oplossingen aan waaronder affiliate marketing. De aangesloten programma’s bevatten voornamelijk e-books en online cursussen. Wat belangrijk is om te weten, is dat je eerst bij PayPro actief moet zijn als verkoper voordat je als adverteerder kunt aanmelding voor hun affiliate programma.

PayPro is op dit moment voornamelijk aantrekkelijk voor publishers. Aan elk product wordt een score toegekend; hoe hoger de score, hoe beter het product verkoopt. Op basis van deze score, kan de publisher kiezen welke producten hij graag wilt promoten. Daarnaast biedt PayPro veelal hoge commissies en kunnen publishers het verdiende geld meteen opnemen. 

Keuze genoeg

Als adverteerder kan het aanmelden bij een affiliate netwerk erg interessant zijn. Je hebt  direct toegang tot wel duizenden publishers binnen één platform. Daarbij is de implementatie eenvoudig in te stellen en verzorgt het affiliate netwerk vrijwel alles waaronder de support en  facturatie. Een affiliate netwerk kan echter wel relatief hoog oplopen in de kosten. Elk affiliate netwerk rekent namelijk een commissie. Voordat je als adverteerder een keuze maakt voor een affiliate netwerk, is het dan ook handig om na te gaan of het aansluiten bij een zodanig netwerk wel in jouw kostenplaatje past.