Wat is een commercial?

Wat is een commercial?

Een commercial is een vorm van reclame. Een commercial, ook wel reclamespot genoemd, is een reclame-uiting die uitgezonden wordt tijdens een reclameblok op televisie of radio maar een reclamespot kan ook verschijnen in de reclameblokken tijdens een film in de bioscoop. Bij een commercial zoals op televisie wordt er gebruik gemaakt van zowel beeld als audio. Op de radio is het alleen mogelijk om audio te gebruiken. 

Reclamedoelen

De doelen van een reclamespot zijn onder te verdelen in drie categorieën. Ten eerste heb je de cognitieve reclamedoelen. Bij cognitieve reclamedoelen kun je denken aan het vergroten van de merkbekendheid, een top of mind positie behalen bij de doelgroep of het vergroten van de kennis over een product, dienst of merk. Hier gaat het dus om de respons ten opzichte van het product, dienst of merk. 

Dan heb je ook nog affectieve reclamedoelen. Hierbij gaat het om door middel van de reclame de attitude van de doelgroep ten opzichte van jouw product of dienst in positieve zin te veranderen. Denk aan het vergroten van de waardering van het product, dienst of merk.

Als laatst heb je ook nog de conatieve reclamedoelen. Hier wordt er gericht op het beïnvloeden van de gedragsintentie van de doelgroep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aanzetten tot een koopintentie of een herhaalaankoop.  

Hoewel er dus drie verschillende reclame doelen zijn, is het doel van een commercial in de kern vaak hetzelfde. Een commercial moet de aandacht van de doelgroep te trekken en in het ideale geval de doelgroep daarna aan te zetten tot actie. 

Online commercials

Tegenwoordig zijn ook online commercials een veelvoorkomend iets. Commercials die online worden ingezet om zo je merk, product of dienst onder de aandacht te brengen, wordt ook wel video marketing genoemd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de mini reclamespots die voorafgaand of tussentijds een YouTube video ineens afspelen. Zo een video-advertentie die voorafgaand de daadwerkelijke YouTube video wordt afgespeeld, wordt ook wel pre-roll genoemd.