Wat betekent CPA (Cost per acquisition)?

Wat betekent CPA image

CPA staat voor “Cost per Acquisition” of “Cost per Action”. Het is een manier om online marketingkosten te meten, waarbij de focus ligt op de kosten die gemaakt zijn met het verkrijgen van een gewenste actie van een gebruiker, zoals het invullen van een formulier, het maken van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

De CPA is berekend door de totale kosten van een campagne te delen door het aantal gewenste acties die tijdens die campagne zijn gegenereerd. Hierdoor kun je zien hoeveel je moet uitgeven om een gewenste actie te krijgen.

Bijvoorbeeld: Als een campagne €1000 kost en er zijn 100 aanmeldingen voor een nieuwsbrief gegenereerd, dan is de CPA €10 (1000/100). Dit betekent dat elke aanmelding voor de nieuwsbrief €10 kost.

CPA wordt vaak gebruikt in pay-per-click (PPC) en affiliate marketingcampagnes en is een belangrijke indicator van de rendabiliteit van een campagne. Het stelt ons in staat om te bepalen of de kosten voor een gewenste actie acceptabel zijn, en of we kostenefficiënte methoden kunnen gebruiken om die acties te genereren.

Waarom CPA gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom CPA (Cost per Acquisition) gebruikt wordt als een manier om online marketingkosten te meten:

  1. Meetbaarheid: CPA stelt je in staat om precieze metingen te doen van de kosten die gemaakt zijn met het verkrijgen van een gewenste actie, zoals het verkrijgen van een klant of het verkopen van een product. Dit geeft inzicht in hoe effectief de campagnes zijn en of je kostenefficiënte methoden kan gebruiken om gewenste acties te genereren.
  2. Budgettering: CPA helpt bij het bepalen van een budget voor een campagne. Door te weten hoeveel een gewenste actie kost, kan je bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een campagne en hoeveel gewenste acties je wilt genereren.
  3. Vergelijking: CPA stelt je in staat om de rendabiliteit van verschillende campagnes te vergelijken. Je kan bijvoorbeeld de CPA van een PPC-campagne vergelijken met die van een affiliate marketingcampagne om te zien welke van de twee het meest effectief is.
  4. Kostenefficiëntie: CPA helpt bij het bepalen van de meest kostenefficiënte manieren om gewenste acties te genereren. Als je weet dat een gewenste actie bijvoorbeeld €50 kost, weet je dat je moeten zoeken naar manieren om deze actie voor minder geld te genereren, of dat je moet overwegen om de campagne te stoppen als deze niet rendabel is.
  5. Verantwoording: CPA helpt bij het verantwoorden van marketinguitgaven. Als je kan aantonen dat je een bepaalde hoeveelheid geld hebt uitgegeven aan een campagne en dat je daarmee een specifiek aantal gewenste acties hebt gegenereerd, kan je aantonen dat deze uitgaven waardevol zijn geweest voor het bedrijf.